Prima paginăBibliotecaAutoriCăutare
În căutarea fericirii
Nu da voie nimănui să-ţi spună că nu poţi să faci ceva... Dacă ai un vis, trebuie să-l protejezi... Dacă vrei ceva, încearca să-l obţii. Punct.
Titlul filmului: În căutarea fericirii (The Pursuit of Happyness)
Regia: Gabriele Muccino
Scenariu: Steve Conrad
Actori: Will Smith, Jaden Smith, Tandie Newton, Brian Howe
Producţie: SUA
Anul lansării: 2006

Avem în faţă un film plin de sensibilitate, o capodoperă care se concentrează pe relaţia tată-fiu, pe lupta cu greutăţile vieţii şi cu încercarea unei familii de a rămâne unită în pofida dificultăţilor financiare, emoţionale şi relaţionale. O "poveste" care ar putea fi la fel de bine a oricăruia dintre noi, cei care avem o familie.

Un familist, Chris Gardner (splendid interpretat de Will Smith), luptă pentru a se ridica deasupra nevoilor prin implicarea lui şi a soţiei lui, Linda (Thandie Newton), într-o afacere cu aparate medicale de investigare a structurii osoase umane, afacere care pare profitabilă dar presupune o "muncă de lămurire" care adeseori copleşeşte forţele unui tată apropiat de fiu dar şi a soţului implicat într-o relaţie tensionată cu soţia (mai puţin aptă să facă faţă greutaţilor materiale care ameninţă să dezbine familia). Copilul lor, Christopher, este martorul acestei lupte surde şi uneori crude cu viaţa, la o vârstă când alţi copii se împărtăşesc de o viaţă fără umbre şi griji.

Chris (un nume evident simbolic, ca şi cel al fiului său, Christopher) este urmărit în mod constant de ghinion; aparatele pe care le comercializează se vând greu, sunt dificil de cărat; furtul unuia aduce dezastrul economic peste familie. Problemele materiale sunt dublate de instabilitate emoţională, ceea ce o va determina pe Linda să-şi părăsească cu inima zdrobită soţul şi copilul.

Eroul principal îşi încearcă norocul prin înscrierea la un curs de brokeri organizat de o prestigioasă firmă de marketing bursier în condiţii foarte dure, cu o selecţie draconică a candidaţilor dintre care doar unul, cel mai bun, va fi ales să lucreze pentru companie. Împrejurările nu îi sunt nici pe mai departe favorabile lui Chris: aflat în imposibilitatea de a-şi plăti chiria este evacuat din locuinţă, începând să caute, alături de copilul lui, adăpost în staţii de autobuz sau metrou, în toalete publice sau în adăposturi de noapte pentru vagabonzi, pentru ca a două zi dimineaţă să se prezinte la curs la patru ace, cu un "look" proaspăt, odihnit, relaxat, aşa cum stă bine unui angajat al unei companii de renume... O viaţă dură care, departe de îi abrutiza pe cei doi, tată-fiu, îi apropie şi mai mult şi scoate în relief tot ce au mai bun, mai frumos şi mai preţios în suflet: răbdare, dragoste, compasiune, prietenie şi suţinere reciprocă.

Mai ales în această parte a filmului devine evidentă figura simbolică, hristică, a personajelor: Chris este asemenea lui Hristos (după cum ne sugerează şi numele personajului), într-o stare de jertfă personală, de sacrificiu liber asumat pentru fiul său, fără a dezerta de la responsabilităţile lui de tată, chiar şi atunci când situaţiile ce se ivesc par să fie fără ieşire. În momentele de criză, de prăbuşire sau deznădăjduire ale lui Chris intervine Christopher (etimologic "purtător de Hristos") care, asemeni sfântului al cărui nume îl poartă (Sf. Mc. Hristofor, prăznuit până de curând în apus la 25 iulie) îl susţine pe tatăl său şi îi dă tărie pentru a merge mai departe, după cum şi sfântul mucenic la susţinut şi purtat pe Domnul Hristos pe umeri atunci când a trecut peste râu. Întâlnim aici situaţia aparent paradoxală (în creştinism) în care cel/cea care pare să îţi fie povară, greutate sau chiar pricină de ruşine, devine sensul vieţii tale, "motorul" energiilor tale de a merge înainte în viaţă (ca şi în nefericetele cazuri ale femeilor necăsătorite rămase însărcinate care ucid în pântecele lor tocmai noua viaţă care le ar putea umple viaţa, deja goală, pustiită, lipsită de sens...).

Fără a fi un film explicit creştin, cred că În căutarea fericirii devine agentul multor idei care se regăsesc în Evanghelie, deşi acestea nu sunt expuse ostentativ. În orice caz, cei care vor vedea filmul se vor împărţi în mod invariabil în doua categorii: în prima, cea a celor care vor vedea dincolo de jocul actoricesc şi vor sesiza substratul evanghelic al poveştii; sau în cea de a doua, a celor care vor vedea în această peliculă doar o confirmare a bunei aşezări sociale a lumii americane care răsplăteşte munca susţinută, o lume în care fiecare îşi poate realiza visul (celebrul "vis american") dacă are răbdare şi munceşte din greu pentru asta.

Jocul actorilor este demn de toată lauda, în special cel al lui Will Smith care, după roluri de genul celor din Man in Black, Bad Boys şi I, Robot, arată că are încă multe de oferit lumii cinematografice prin talentul, sensibilitatea şi harul cu care, fără îndoială, Dumnezeu l-a înzestrat.

Referinţe:

1. Wikipedia
2. IMDB


Text disponibil sub licența
Atribuire-Necomercial

Articol postat de: Radu Bogoevici • Data: 20 martie 2010 • Vizualizări: 1311