Prima paginăBibliotecaAutoriCăutare
Valentine's Day - o pseudo sărbătoare
Ziua de 14 februarie a fiecărui an a devenit cunoscută prin aşa numita ziuă a îndrăgostiţilor, o zi în care sentimentul curat şi gingaş al dragostei înţeles în aspectul ei veşnic de dăruire permanentă a unuia faţă de celălalt, după modelul Sfintei Treimi, este pervertit la un nivel înalt. Această pseudo sărbătoare reprezintă un atac la instituţia familiei şi la valorile autentice ale vieţuirii în Hristos.
Ziua de 14 februarie a devenit de ceva vreme, o zi pentru consumatorii de cantitate, sunt multe persoane care, în această zi, se înghesuie când aud de un concurs care are la baza sărutul. Nu contează că nu cunoşti persoana pe care urmează să o săruţi, că eşti lipsit de simţăminte, important e să câştigi premiul. Iar dacă o cunoşti, sau mai mult, dacă o iubeşti, ce rost are sa te iei la întrecere cu alţii sărutând? Ar deveni penibil.

Dacă iubirea comercială durează doar o zi, negustorii nu stau cu mâinile în sân. Împachetează tot ce au, în inimioare. Iar oamenii sunt dornici să adune cât mai multe inimioare de acest gen. Se cer mai mult astea, decât cele care bat.

E uimitor cu câtă lejeritate împrumută românul pseudo sărbători. A iubi înseamnă a fi într-o continuă sărbătoare. Deci, iubirea nu are termen de garanţie, ea nu este valabilă doar o zi.

Sunt posibile astfel de zile pentru ca purtăm măşti. Iar sărbătorile de acest gen, întreţin măştile. Cei care nu poartă măşti, sunt dezgustaţi de cum primesc oamenii ziua de 14 februarie. Oamenii fireşti nu se îndrăgostesc doar pentru că există o zi de acest gen, iar cei ce iubesc nu iubesc mai aprins pentru că s-a ridicat o zi la rangul de „ziua indrăgostiţilor”. Se uită că nu sărbătoarea provoacă iubirea, ci iubirea naşte sărbătoarea, ca bucurie a întâlnirii.

Sfântul Valentin, cinstit pe 14 februarie (după calendarul apusean) şi pe 30 iulie (în calendarul răsăritean), a fost martirizat pentru că a căsătorit tineri, în secret, în timpul împaratului Claudius al II-lea, iar noi, în această zi, vrem căsătorii de o zi. Menţionăm ca împăratul Claudius eliberase un decret prin care interzicea oficierea căsătoriilor soldaţilor, pe motiv că nu putea avea o armată puternică cu soldaţi căsătoriţi. Acest sfânt, luptând împotrivă desfrâului impus de împărat, poate fi considerat sfântul căsătoriei.

Eşti considerat depăşit, inactual, demodat, dacă nu săruţi şi îmbrăţişezi în această zi, în ochii celor ce preţuiesc Valentine's day, sărutul şi îmbrăţişarea sunt lipsite de valoare în celelalte zile. Acest lucru ne aminteşte de serbările păgâne, numite Lupercalia. În cadrul acestor serbări, există şi obiceiul că numele tinerilor necăsătoriţi să fie introduse într-o urnă, din care burlacii trăgeau câte un bilet. Conform obiceiului, trebuia să o curteze şi să aibă o relaţie trupească cu ea, în vederea potrivirii pentru căsătorie.

Au fost şi poate mai sunt persoane care au spus ca nu e nimic rău în a avea o zi închinată dragostei. Ţinând seama de faptul că dragostea trebuie trăită, nu o putem reduce la o singură zi, pentru că ea nu poate fi consumată.


Text disponibil sub licența
Atribuire

Articol postat de: Marius Ormenisan • Data: 17 februarie 2011 • Vizualizări: 1008