Prima paginăBibliotecaAutoriCăutare
Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul sau viaţa luată la degetul mic
Meditație a Părintelui Ion Petrică la praznicul Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul
Această sărbătoare a Bisericii se află aşezată în calendarul nostru bisericesc în data de 29 august. Este o sărbătoare în care primează mai degrabă nevoinţa decât bucuria, îndemn făcut şi de către Biserică, care aşază postul în această zi sfântă.

Ce s-a întâmplat de fapt? Regele Irod, serbându-şi ziua şi făcând „cheful” obişnuit pentru un astfel de eveniment potrivit pentru o casă regală, ajunge să îşi permită şi uciderea unuia dintre cei mai mari proroci ai poporului evreu.
Sf. Ioan Botezătorul a umilit familia regală a poporului israilitean prin faptul că a mustrat pe regele Irod Antipa de căsătoria pe care a făcut-o cu Irodiada, femeia fratelui său Filip, care nu era mort. Irodiada avea o fată cu Filip. Sfântul Ioan Botezătorul a mustrat pe regele Irod, deoarece legile poporului evreu permiteau ca un frate să ia de soţie pe femeia fratelui său doar dacă acesta a murit şi nu a avut copii. Nu aşa s-a întâmplat şi cu regele Irod Antipa. El a luat de soţie pe femeia fratelui său fără ca el să fi murit şi, mai mult, aceştia aveau şi un copil. Aşadar, toţi cei de la aniversare fiind cuprinşi de atmosfera dezmăţului şi a destrăbălărilor lumeşti, se merge până acolo, încât viaţa unui sfânt se găseşte la degetul mic al unui rege tensionat de nebunia erotismului şi care va ordona uciderea (martiriul Sf. Ioan Botezătorul).

Imaginea acestui rege se pare că „bântuie” peste veacuri. Există şi acum oameni care îşi însuşesc statutul de dictatori. Deşi am crezut că am scăpat de monarhia absolutistă, totuşi şi mileniul al III-lea, în care se crede că s-a ajuns la o libertate totală, are de suferit. Există „irozi” şi astăzi şi încă câţi! Câtă luptă nu există pentru a acapara puterea unui stat, a unei instituţii importante din societate, a unei societăţi bănoase, a imaginii, a publicităţii etc. Întrebarea care trebuie pusă este: Oare în societatea românească „bântuie” o astfel de imagine? Răspunsul cred că trebuie să îl dea fiecare. De ce nu poate fi lumea aceasta o societate a bună-stării în Dumnezeu? Pentru că e plină de irozi, de oameni tensionaţi de plăcerile vieţii profane şi nu mai dau lumii nici un sens sacru, totul reducându-se la plăceri-le carnale şi atât. Povestea un preot ame-rican într-o carte două situaţii cumplite. La televizor, un tânăr urmăreşte sportul şi vede o femeie dintr-o echipă de lupte bătută de către un bărbat din cealaltă echipă. Se duce şi el la şcoală şi ucide o colegă în bătaie. Un alt tânăr, din familie alcoolică, se apucă de alcool, apoi renun-ţă, după un timp reia „preocuparea” sa şi ajunge la 19 ani să se sinucidă.

Mă întreb după toate cele spuse, ce a câştigat lumea de la Irod Antipa până astăzi?


Sursă tipărită: Preot Ion Petrică, Meditații pentru contemporani, Ediţia a II-a revizuită, Editura Nepsis, Timișoara, 2010.

Articol postat de: Radu Bogoevici • Data: 17 august 2011 • Vizualizări: 1195