Prima paginăBibliotecaAutoriCăutare
Dumnezeu...
Meditație asupra existenței lui Dumnezeu, a lucrării Sale în lume și a abilităților umane de a-L cunoaște
O fiinţă neînţeleasă pentru o lume ca cea de azi. O realitate misterioasă. Lumea cerească, ca o lume din ce în ce mai apropiată de basm. Şi totuşi „dacă există vreo noţiune care să regrupeze în ea întreaga concepţie despre lume (…), aceasta este cu siguranţă noţiunea de Dumnezeu”. Vrem să credem sau nu, adevărul este unul, iar Acesta este şi absolut: Dumnezeu care există. Chiar dacă vrem să credem sau nu, existenţa Lui transcende orice înţelegere, El este incomprehensibil, este intangibil, este inefabil, este incognoscibil. Oare taină de nepătruns este El? Accesibilitatea noastră către El este oprită de imposibilitatea noastră de a-L înţelege, de a-L rosti în cuvinte, de a-L atinge, de a-L raţiona? Nu. Calea anagogică (de trimitere către trăirea spirituală) depăşeşte „plăsmuirea” analogică a lui Dumnezeu. În Evanghelie, la un moment dat, pe când Mântuitorul Hristos era chemat să vindece pe fiica lui Iair, care se afla pe moarte, o femeie cu scurgere de sânge de doisprezece ani se atinge de El şi se vindecă. Acea atingere se făcea în timp ce Iisus era îmbulzit de mulţime. Interesant aspect. Nu a raţionalizat pe Dumnezeu, nici nu a căutat alt mijloc de vindecare, nici măcar nu s-a rugat la/de El, ci, pur şi simplu, într-o credinţă puternică fiind, s-a atins şi s-a vindecat.

Îngenuncherea aduce cunoaşterea mai presus de cunoaştere. Dumnezeu este o taină ce nu trebuie descoperită, ci este nevoie de o întrepătrundere interfiinţială, adică în fiinţa mea de om, Dumnezeu pătrunde cu viaţa Lui în viaţa mea şi eu devin al Lui. Acest principiu sfânt de vieţuire depăşeşte şi Legea lui Arhimede şi Principiul vaselor comunicante, iar viteza luminii cu valoarea ei aproximativă de 3*108 m/s este prea mică pentru a calcula coborârea milei şi prezenţei lui Dumnezeu în om.
În această viaţă, împreuna vieţuire dintre om şi Dumnezeu rămâne un scop în sine.


Sursă tipărită: Preot Ion Petrică, Meditații pentru contemporani, Ediţia a II-a revizuită, Editura Nepsis, Timișoara, 2010.

Articol postat de: Radu Bogoevici • Data: 24 martie 2011 • Vizualizări: 1513