Prima paginăBibliotecaAutoriCăutare
Sfântul Vasile cel Mare

Biografie

Născut: 330 - Decedat: 1.1.379 • Vasile din Cezareea, mult mai cunoscut sub numele de Vasile cel Mare, (limba greacă: Άγιος Βασίλειος ο Μέγας) a fost episcop în Caesarea Mazaca, în provincia Cappadocia, (Turcia de astăzi). A fost un foarte influent teolog al secolului al IV-lea, fiind un susținător al facțiunii niceene (e renumită abilitatea sa de a echilibra pregătirea intelectuală, convingerile teologice și conexiunile politice), opunându-se arianismului, pe de-o parte, iar pe de alta învățăturii promovate de urmașii lui Apollinaris din Laodicea.

Pe lângă activitatea teologică, s-a remarcat pentru deosebita grijă pentru cei săraci și lipsiți de privilegii. A stabilit un set de reguli pentru ordonarea vieții monastice, concentrându-se pe viața trăită în comunitate, rugăciunea liturgică și munca fizică. Este considerat, alături de Sfântul Pahomie, un părinte al monahismului comunitar. Este celebrat ca sfânt atât în Biserica Ortodoxă, cât și în Biserica Catolică; iar alături de Sf. Grigorie de Nazianz (prieten al Sf. Vasile) și Sf. Grigorie de Nyssa (frate al Sf. Vasile) formează ceea ce astăzi numim Părinții Capadocieni, o altă referință colectivă fiind aceea de Sfinții Mari Ierarhi (sau Sfinți Trei Ierarhi) în care este așezat alături de Sf. Grigorie de Nazianz și Sf. Ioan Gură de Aur.

Wikipedia


Resurse disponibile pe Agora Creştină

Biblioteca
PatrologieEpistola a II-a: Către prietenul Grigorie
Trebuie să ne străduim să păstrăm mintea în stare de linişte. Pentru că aceasta este ca ochiul care prin neîncetata lui mişcare,...