Prima paginăBibliotecaAutoriCăutare
Ieromonah Rafail Noica

Biografie

Născut: 1942 • Părintele Rafail Noica s-a născut în anul 1942. În familie primeşte o educaţie creştină sumară, practicarea credinţei reducîndu-se doar la mersul la biserică de Paşti pentru a aprinde o lumânare.

La vârsta de 13 ani pleacă împreună cu mama sa (care era englezoaică) şi cu sora lui în Anglia, cu scopul primirii unei educaţii mai alese. Vârsta căutărilor se manifestă şi în latura spirituală. La început merge la anglicani însă "atmosfera era foarte sărăcăcioasă, foarte rece, plicticoasă chiar. Nu în sensul că te-ar apuca căscatul în biserică, ci în sensul că nu te hrănea cu nimic". Trece apoi pe la penticostali, congregaţionalişti, Armata Salvării etc.; cel mai mult rămâne în cadrul comunităţii baptiste (un an şi jumătate). În protestantism se poticneşte în special în textele scripturistice referitoare la Sfânta Împărtăşanie şi, într-o zi, simte "ca o lumină în sufletul meu gândul de a mă întoarce la Ortodoxie". Providenţial îl întâlneşte pe părintele Sofronie, povăţuitorul duhovnicesc al mănăstirii ortodoxe din Essex, care îl sfătuieşte să-şi termine studiile.

Revenirea la Ortodoxie s-a întâmplat în anul 1961, iar în anul 1965 părintele Rafail este tuns în monahism la mănăstirea Essex de către părintele Sofronie, călugăria fiind " răspunsul la întrebările ce mi le puneam din copilărie". Pribegiile protestante le socoteşte ca pe o lucrare a lui Dumnezeu cu el pentru că "dacă n-aş fi trăit Ortodoxia ca un convertit, poate că n-aş fi putut niciodată să o văd în frumuseţea ei strălucitoare, drept singurul adevăr al istoriei".

Se întoarce în România în 1993 după 38 de ani, "aidoma slăbănogului din Evanghelie", pentru o scurtă vizită, şi se stabileşte, în acelaşi an 1993, într-o sihăstrie izolată din Munţii Apuseni.

Wikipedia


Resurse disponibile pe Agora Creştină

Biblioteca
SpiritualitateGânduri despre călugărie, sfinţenie şi apropierea de Dumnezeu
Răspunsurile date de Părintele Rafail Noica la o conferinţă...
SpiritualitateTaina vieţii duhovniceşti
Întrebări şi răspunsuri de la conferinţa Părintelui Rafail Noica susţinută la Alba-Iulia (aprilie 2002: \"Postul si iertarea,...
SpiritualitateCuvinte de învăţătură
51 de capete din cartea \"Celălalt Noica - mărturii ale monahului Rafail\"
SpiritualitateCuviosul Siluan Athonitul
Articol publicat în Epifania, sept.-oct. 1997
Videoteca
Pr. Rafail Noica - Pentru ce ne pregăteşte Filocalia
Conferinţă susţinută la Bucureşti în anul 2002
Pr. Rafail Noica - Din ce moarte ne-a izbăvit Hristos 1/2
Prima parte a conferinţei susţinută la Alba Iulia pe data de 15 decembrie 2005 de Părintele Rafail Noica
Pr. Rafail Noica - Din ce moarte ne-a izbăvit Hristos 2/2
A doua parte a conferinţei susţinută la Alba Iulia pe data de 15 decembrie 2005 de Părintele Rafail Noica
Pr. Rafail Noica - Despre potenţialul de tragedie al omului
Pr. Rafail Noica: despre iubirea şi respectul lui Dumnezeu pentru om, potenţial de tragedie a existenţei umane.
Părintele Rafail Noica - Monahism și mirenism
Conferință susținută la Mănăstirea Râmeț în cadrul Sinaxei monahale a Mitropoliei Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, în data de 9 noiembrie 2006.